Ζελέ με ροζέ κρασί και ροδοπέταλα – Ξανθή Μπαξεβάνη

31.05.2018

Ζελέ με ροζέ κρασί και ροδοπέταλα

Όλοι έχουμε συνηθίσει στην πρόσκληση ελάτε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, είτε αυτό συνοδεύεται από ένα πλούσιο γεύμα, είτε από μερικά μεζεδάκια.  Όμως το  κρασί μπορεί κάλλιστα να προστεθεί και σε πάρα πολλές συνταγές φαγητών και γλυκών.

Φέτος, μετά από την παρασκευή ζελέ από χυμό ροδιού και το ζελέ από σταφύλια, είπα να πειραματιστώ με αυτό που σας παρουσιάζω.

Αφορμή για τους πειραματισμούς μου στάθηκε η επίσκεψη στο κτήμα Στροφιλιά την Πρωταπριλιά, οι δοκιμές των κρασιών του κτήματος , η αγάπη μου στα ροζέ κρασιά, συν η πρόσκληση-πρόκληση από τη Μαρία Μαλτέζου να συμμετάσχω στο νέο τους site με μια παρασκευή μου.

Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτό το ζελέ με βάση το κρασί και αρωματισμένο με ροδοπέταλα.

Με αυτό το ζελέ μπορούμε να επαλείψουμε μικρά cookies συνοδεύοντας το απογευματινό μας τσάι ή θα να γαρνίρουμε διάφορα τυριά ή κρύα κρέατα, πίνοντας από το ίδιο κρασί.

Η ετικέτα που χρησιμοποίησα ήταν μια Στροφιλιά ροζέ του 2017 από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon.

Υλικά για 2 βαζάκια των 220 ml

370 ml ροζέ Στροφιλιά          

270 γρ ζάχαρη              

14 γρ πηκτίνη μήλου    

2 κουτ. γλυκού ροδόνερο      

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Ροδοπέταλα από ένα μεγάλο ή δυο μικρά τριαντάφυλλα εκατόφυλλα.

Διαδικασία

  1. Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα. Με τη βοήθεια ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος από τη βάση του ροδοπέταλου. Τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτα καθαρή να στεγνώσουν.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε την πηκτίνη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και η πηκτίνη και δυναμώνουμε την ένταση της εστίας προς το δυνατό.
  3. Βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια περίπου πέντε λεπτά προσθέτοντας το χυμό λεμονιού.
  4. Ελέγχουμε με θερμόμετρο την πηκτικότητα του ζελέ, επιθυμητή θερμοκρασία 105 βαθμοί κελσίου.
  5. Μεταφέρουμε το ζελέ στα βάζα και προσθέτουμε σε κάθε βάζο από ένα κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο.
  6. Αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 15 λεπτά και προσθέτουμε τα ροδοπέταλα πιέζοντας τα με ένα καθαρό σουβλάκι να ενσωματωθούν στο ζελέ.
  7. Αφού κρυώσει αρκετά κλείνουμε καλά με τα καπάκια τα βάζα και αποθηκεύουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε ροδοπέταλα αυξήστε λίγο το ροδόνερο.

Συνταγή, κείμενο και φωτογραφίες: Ξανθή Μπαξεβάνη από τις ιστολόγιο “Συνταγές της Ασπρούλας“.

Ζελέ με ροζέ κρασί και ροδοπέταλα – Ξανθή Μπαξεβάνη
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ