ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ

Απολαύστε ξεχωριστές οινικές αναζητήσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας με θέα τον Αττικό αμπελώνα. Περπατήστε ανάμεσα στα αμπέλια του Σαββατιανού και της Μαλαγουζιάς, γευθείτε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και γνωρίστε την ιστορία της Στροφιλιάς μέσα από ένα οινικό ταξίδι 40 χρόνων.
Οι επισκέψιμες εγκαταστάσεις σας προσφέρουν την ευκαιρία για ξεχωριστές εμπειρίες οινικού τουρισμού.

Οι επισκέψεις στη Στροφιλιά γίνονται κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού.

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 15:00

ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Οινοποιείο Αναβύσσου
Διεύθυνση: Πατητήρια Αναβύσσου ΤΘ 1092 , ΤΚ 19013 Ανάβυσσος

Επικοινωνία: Μαρία Μαλτέζου
Τηλ .: +30 22910 41650
Κινητό: 6944 052851
E-mail: mm@strofiliawines.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ
ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

"*" indicates required fields

ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η επίσκεψή σας στη Στροφιλιά μπορεί να συνδυαστεί με πολλές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού. Πλούσια σε ιστορία, γαστρονομία και φυσικά αξιοθέατα, η περιοχή προσφέρει κάτι για κάθε επισκέπτη. Αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες υψηλής ποιότητας με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τέλος ο ναός του Ποσειδώνα* στο Σούνιο** μόλις 15’ απόσταση από το οινοποιείο της Στροφιλιάς μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

* Το ιερό του Σουνίου είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής. Σποραδικά ευρήματα των προϊστορικών χρόνων μαρτυρούν ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή, αλλά δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη κάποιας σημαντικής λατρείας. Για πρώτη φορά το “Σούνιον Ιερόν” αναφέρεται στην Οδύσσεια, ως το σημείο όπου αποβιβάσθηκε ο Μενέλαος κατά το ταξίδι της επιστροφής από την Τροία για να θάψει τον πηδαλιούχο του πλοίου του Φρόντη Ονητορίδη.

Τα ευρήματα αυξάνουν σημαντικά κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., μαρτυρώντας την ύπαρξη οργανωμένης λατρείας σε δύο σημεία του ακρωτηρίου, ένα νοτιότερο – όπου το τέμενος του Ποσειδώνα- και ένα δεύτερο περί τα 500 μ. προς τα ΒΑ του πρώτου, όπου το ιερό της Αθηνάς.

Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. στα δύο αυτά τεμένη γίνονται αξιόλογες αναθέσεις, αλλά η αρχιτεκτονική μορφή των χώρων παραμένει απέριττη μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., οπότε οι Αθηναίοι ξεκινούν την κατασκευή ενός επιβλητικού πώρινου ναού στο τέμενος του Ποσειδώνα. Το έργο, όμως, δεν ολοκληρώνεται αφού ναός και αναθήματα καταστρέφονται από τους Πέρσες κατά την εισβολή του 480 π.Χ. Ο υπόλοιπος 5ος αιώνας π.Χ. υπήρξε για το Σούνιο -όπως και για ολόκληρη την Αττική- περίοδος ακμής, οπότε ολοκληρώνεται ένα σημαντικό οικοδομικό πρόγραμμα και στα δύο ιερά. Προς το τέλος του αιώνα και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Αθηναίοι προχωρούν και στην οχύρωση της Σουνιακής άκρης. Από τον 1ο αιώνα π.Χ. τα ιερά φαίνεται πως παρακμάζουν και όταν στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα ο περιηγητής Παυσανίας περιπλέει τη χερσόνησο, αποδίδει εσφαλμένα τον επιβλητικό ναό της άκρης στην Αθηνά, ένδειξη της παρακμής του χώρου.

Η θέση του ναού παρέμεινε γνωστή και τα μεταγενέστερα χρόνια, όπως μαρτυρούν οι αναφορές των νεώτερων περιηγητών, που επισκέφθηκαν το χώρο πριν από την έναρξη των ανασκαφών, αλλά και τα χαράγματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτό του Λόρδου Βύρωνα. Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν το 19ο αιώνα. Οι ανασκαφές των Dilettanti το 1825 και του Γερμανού αρχιτέκτονα Doerpfeld το 1884 ήταν περιορισμένης έκτασης και έγιναν στο χώρο του ιερού του Ποσειδώνα. Η συστηματική έρευνα άρχισε από την Αρχαιολογική Εταιρεία υπό τη διεύθυνση του Β. Στάη και τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Αν. Ορλάνδου και διήρκεσε από το 1897 έως το 1915. Από το 1994 νέες ανασκαφές διεξάγονται από την Αρχαιολογική Εταιρεία στο φρούριο.

Ναός του Ποσειδώνα

Ένας πρώτος επιβλητικός ναός άρχισε να ανοικοδομείται στο ίδιο σημείο με το σωζόμενο κλασικό, στα τέλη της αρχαϊκής εποχής. Ήταν πώρινος, δωρικός με εξωτερική κιονοστοιχία 6 Χ 13 κιόνων και εσωτερική κιονοστοιχία για τη στήριξη της στέγης. Οι διαστάσεις του ήταν ελαφρά μικρότερες του μεταγενέστερου κλασικού. Πριν ολοκληρωθεί η εργασία, ο ναός καταστράφηκε από τους Πέρσες. Ο νέος ναός – τα κατάλοιπα του οποίου είναι σήμερα ορατά- ήταν και αυτός δωρικός με 6Χ13 κίονες, αλλά από μάρμαρο Αγριλέζας και χωρίς εσωτερική κιονοστοιχία. Οι διαστάσεις του στυλοβάτη στην κρηπίδα ήταν 13,47 Χ 31,12 μ. Η ανοικοδόμησή του τοποθετείται στη δεκαετία του 450-440 π.Χ. και παλαιότεροι μελετητές θεώρησαν ότι ήταν έργο του ίδιου αρχιτέκτονα, που κατασκεύασε το ναό του Ηφαίστου (“Θησείο”) στην Αγορά, της Νεμέσεως στο Ραμνούντα και του Αρεως, ίσως στις Αχαρνές.

Ο ναός έφερε γλυπτό διάκοσμο από παριανό μάρμαρο ο οποίος, όμως, δεν διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση. Η ζωφόρος της ανατολικής πλευράς απεικόνιζε κενταυρομαχία και το ανατολικό αέτωμα – από το οποίο σώζεται μόνο μία καθιστή γυναικεία μορφή – πιστεύεται πως απεικόνιζε τη διαμάχη του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για την κατοχή της Αττικής γης. Σήμερα διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι και τη θεμελίωση.
Πηγή : GTP (Greek Travel Pages)

**Σούνιο (ή Κάβο κολώνες ή Καβοκολώνες) ονομάζεται το ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο στην εσχατιά του νομού Αττικής. Τα παράλια του είναι βραχώδη και απότομα. Υψώνεται σχεδόν κάθετα από την θάλασσα σε μεγάλο ύψος σχηματίζοντας στους πρόποδες αυτού προς δυσμάς μικρό όρμο που με ισθμό χωρίζεται από έτερο ανατολικό ορμίσκο. Το Σούνιο είναι γνωστό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του αλλά και εξαιτίας των ερειπίων του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα που βρίσκονται σε αυτό. Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Ονομαστό είναι το ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο.