1980 - 1990

1980

1980

Οι δύο φίλοι (και συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) Γιάννης Μαλτέζος και Αχιλλέας Λαμψίδης, αποφασίζουν να ασχοληθούν δοκιμαστικά με την αμπελουργία, φυτεύοντας πάλι το οικογενειακό κτήμα του Γιάννη στην Ανάβυσσο Αττικής, που είχε μείνει σε αγρανάπαυση από την καταστροφή του λόγω φυλλοξήρας το 1956.

1981

1981

Μετά από εντατική μελέτη, αποφασίζουν να δοκιμάσουν διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες και έτσι μπολιάζουν (με την καθοδήγηση του κυρ-Θανάση Λακέ) τα 25 φυτεμένα στρέμματα με ερυθρό Cabernet Sauvignon & λευκό Ugni blanc.

1982

1982

Με τη βοήθεια γαλλικών και γερμανικών βιβλίων, οινοποιούν μια μικρή πρώτη σοδειά στο οικογενειακό πατητήρι των Μαλτέζων, κατασκευασμένο δίπλα στο σπίτι τους από το 1864. Τον επόμενο χρόνο, η θετική κρίση του κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλου του Ινστιτούτου Οίνου για την ποιότητα αυτών των οίνων, αλλά και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των πρώτων καταναλωτών (βέβαια, κυρίως φίλων!), τους δίνει θάρρος για να συνεχίσουν ως εμπειροτέχνες αμπελουργοί – οινοποιοί. Βαφτίζουν τα κρασιά τους “Στροφιλιά”, από το παραδοσιακό χειροκίνητο πιεστήριο της οικογένειας Μαλτέζου που χρησιμοποιούσαν στην οινοποίηση και την πρώτη ετικέτα σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας αδελφός του Αχιλλέα, Γιώργος.

1985

1985

Το Νοέμβριο, τολμούν το επόμενο βήμα: εγκαινιάζουν μαζί με τον Σάμη Γαβριηλίδη (φίλο του Αχιλλέα από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο), τον Τάκη Λεβέντη (φίλο του Γιάννη από το Πολυτεχνείο Καρλσρούης) και τη χρηματοδότηση της τυπογραφικής – εκδοτικής ΦΟΡΜΑ Ε.Π.Ε., το “Εντευκτήριον Οίνου ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ” στην Πλατεία Καρύτση του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο Ελληνικό wine bar, όπου – χάρις και στην ενθουσιώδη ανταπόκριση των Αθηναίων – πυροδοτήθηκε η μεγάλη ανατροπή στην αγορά οίνου, με την εμφάνιση των πρώτων “μικρών παραγωγών” και τη σταδιακή επικράτηση τους στο ποιοτικό τμήμα της αγοράς.

1988

1988

Κατασκευάζουν μέσα στον αμπελώνα της Αναβύσσου με προσωπική εργασία (εκτός των στοιχείων από μπετόν αρμέ) το πρώτο τους οινοποιείο. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει για πρώτη φορά, προβλέψεις για διακίνηση σταφυλιού – μούστου – κρασιού με βαρύτητα και παθητικά συστήματα δροσισμού. Το οινολογικό τμήμα παρακολουθεί ο φίλος τους χημικός – οινολόγος Σταύρος Κορωναίος.

1990 - 2000

1993

1993

Η εταιρεία μετατρέπεται σε Α.Ε., με την πολύτιμη προσθήκη ως τρίτου εξ ίσου εταίρου του χημικού μηχανικού Βασίλη Βλάχου, που ήδη από το 1991 είχε αναλάβει το οινολογικό τμήμα. Η αδελφή του Γιάννη, Αρετή, αναλαμβάνει το λογιστήριο, προσλαμβάνονται οι τρεις πρώτοι συνεργάτες στο οινοποιείο (Τάσος Λακές, Στέλιος Αντωνάτος & Λάζαρος Σταυρόπουλος) και αρχίζει να κατασκευάζεται σταδιακά το σημερινό οινοποιείο της Στροφιλιάς στη θέση Πατητήρια Αναβύσσου.

1997

1997

Πρωτοστατούν (με τα οινοποιεία: Κατώγι Αβέρωφ – Αμπελώνες Αντωνόπουλου – Κτήμα Μερκούρη και την εμπορική Σάντα Μάουρα) στην ίδρυση κοινού θυγατρικού οινοποιείου (ΟΚΤΑΝΑ Α.Ε.), για την αξιοποίηση του ορεινού αμπελώνα Ασπροκάμπου στη Ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα με το (κοινά πια αναγνωρισμένο) υψηλό ποιοτικό δυναμικό. Το οινοποιείο πρωτολειτουργεί στον τρύγο του 2000.

2000 - 2010

2002

2002

Σαν συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας, τα οινοποιεία Στροφιλιά και Κατώγι Αβέρωφ συγχωνεύονται σε μια εταιρεία την ΚΑΤΩΓΙ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ Α.Ε. Την επόμενη διετία, εξαγοράζουν τα μερίδια των υπολοίπων στην ΟΚΤΑΝΑ και τη συγχωνεύουν στο κοινό σχήμα, έχοντας πια τρία οινοποιεία (τα δύο εξ αυτών στα πιο ορεινά σημεία της χώρας).

2010 - 2020

2012

2012

Ο ιστορικός για τη Στροφιλιά αμπελώνας της Αναβύσσου μαζί με το πρώτο μικρό οινοποιείο εγκαταλείπονται, αφού η ηλικία τους αλλά και ο πυκνός πια αστικός περίγυρος, δεν επιτρέπουν αναφυτεύσεις ή βελτιώσεις. Παράλληλα ένα νέο αμπέλι (35 στρ.) εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο χωράφι δίπλα στο σημερινό οινοποιείο της Στροφιλιάς στα Πατητήρια Αναβύσσου, όπου φυτεύονται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, παρουσιάζοντας πολύ καλή προσαρμογή και τυπικότητα.

2017

2017

Μετά από 15 χρόνια αρμονικής συνεργασίας, αποφασίζεται κοινά και για λόγους μεγαλύτερης διοικητικής ευελιξίας – οικονομικότερης λειτουργίας, η αναστροφή της συγχώνευσης της ΚΑΤΩΓΙ – ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ ΑΕ,  με διάσπαση σε δύο πλήρως ανεξάρτητες εταιρείες: η μία του Βορρά με το οινοποιείο – ξενοδοχείο Μετσόβου και τα σήματα Κατώγι Αβέρωφ και μια του Νότου με τα οινοποιεία και τα σήματα Στροφιλιά & Οκτάνα. Την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα του Νότου αναλαμβάνει η νεοϊδρυθείσα “Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.”.

Ανατίθεται στον Γιάννη Λίγκα, Χημικό και Οινολόγο, η οινολογική υποστήριξη της Στροφιλιάς Ι.Κ.Ε., ως εξωτερικό συνεργάτη.

2020

2020

Μετά από μία τριετία, επιτυχούς συνεργασίας, οι δύο ιδρυτές της Στροφιλιάς προσκαλούν τον Γιάννη Λίγκα να συμμετάσχει επιχειρηματικά στη Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.. Αποδέχεται και αποτελεί πλέον τον τρίτο εταίρο.

Νέα δεκαετία, νέες προκλήσεις!