1980 - 1990

1980

1980

Οι δύο φίλοι (και συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) Γιάννης Μαλτέζος και Αχιλλέας Λαμψίδης, αποφασίζουν να ασχοληθούν δοκιμαστικά με την αμπελουργία, φυτεύοντας πάλι το οικογενειακό κτήμα του Γιάννη στην Ανάβυσσο Αττικής, που είχε μείνει σε αγρανάπαυση από την καταστροφή του λόγω φυλλοξήρας το 1956.

1981

1981

Μετά από εντατική μελέτη, αποφασίζουν να δοκιμάσουν διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες και έτσι μπολιάζουν (με την καθοδήγηση του κυρ-Θανάση Λακέ) τα 25 φυτεμένα στρέμματα με ερυθρό Cabernet Sauvignon & λευκό Ugni blanc.

1982

1982

Με τη βοήθεια γαλλικών και γερμανικών βιβλίων, οινοποιούν μια μικρή πρώτη σοδειά στο οικογενειακό πατητήρι των Μαλτέζων, κατασκευασμένο δίπλα στο σπίτι τους από το 1864. Τον επόμενο χρόνο, η θετική κρίση του κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλου του Ινστιτούτου Οίνου για την ποιότητα αυτών των οίνων, αλλά και η ενθουσιώδης ανταπόκριση των πρώτων καταναλωτών (βέβαια, κυρίως φίλων!), τους δίνει θάρρος για να συνεχίσουν ως εμπειροτέχνες αμπελουργοί – οινοποιοί. Βαφτίζουν τα κρασιά τους “Στροφιλιά”, από το παραδοσιακό χειροκίνητο πιεστήριο της οικογένειας Μαλτέζου που χρησιμοποιούσαν στην οινοποίηση και την πρώτη ετικέτα σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας αδελφός του Αχιλλέα, Γιώργος.

1985

1985

Το Νοέμβριο, τολμούν το επόμενο βήμα: εγκαινιάζουν μαζί με τον Σάμη Γαβριηλίδη (φίλο του Αχιλλέα από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο), τον Τάκη Λεβέντη (φίλο του Γιάννη από το Πολυτεχνείο Καρλσρούης) και τη χρηματοδότηση της τυπογραφικής – εκδοτικής ΦΟΡΜΑ Ε.Π.Ε., το “Εντευκτήριον Οίνου ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ” στην Πλατεία Καρύτση του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο Ελληνικό wine bar, όπου – χάρις και στην ενθουσιώδη ανταπόκριση των Αθηναίων – πυροδοτήθηκε η μεγάλη ανατροπή στην αγορά οίνου, με την εμφάνιση των πρώτων “μικρών παραγωγών” και τη σταδιακή επικράτηση τους στο ποιοτικό τμήμα της αγοράς.

1988

1988

Κατασκευάζουν μέσα στον αμπελώνα της Αναβύσσου με προσωπική εργασία (εκτός των στοιχείων από μπετόν αρμέ) το πρώτο τους οινοποιείο. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει για πρώτη φορά, προβλέψεις για διακίνηση σταφυλιού – μούστου – κρασιού με βαρύτητα και παθητικά συστήματα δροσισμού. Το οινολογικό τμήμα παρακολουθεί ο φίλος τους χημικός – οινολόγος Σταύρος Κορωναίος.

1991 - 2000

1993

1993

Η εταιρεία μετατρέπεται σε Α.Ε., με την πολύτιμη προσθήκη ως τρίτου εξ ίσου εταίρου του χημικού μηχανικού Βασίλη Βλάχου, που ήδη από το 1991 είχε αναλάβει το οινολογικό τμήμα. Η αδελφή του Γιάννη, Αρετή, αναλαμβάνει το λογιστήριο, προσλαμβάνονται οι τρεις πρώτοι συνεργάτες στο οινοποιείο (Τάσος Λακές, Στέλιος Αντωνάτος & Λάζαρος Σταυρόπουλος) και αρχίζει να κατασκευάζεται σταδιακά το σημερινό οινοποιείο της Στροφιλιάς στη θέση Πατητήρια Αναβύσσου.

1997

1997

Πρωτοστατούν (με τα οινοποιεία: Κατώγι Αβέρωφ – Αμπελώνες Αντωνόπουλου – Κτήμα Μερκούρη και την εμπορική Σάντα Μάουρα) στην ίδρυση κοινού θυγατρικού οινοποιείου (ΟΚΤΑΝΑ Α.Ε.), για την αξιοποίηση του ορεινού αμπελώνα Ασπροκάμπου στη Ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα με το (κοινά πια αναγνωρισμένο) υψηλό ποιοτικό δυναμικό. Το οινοποιείο πρωτολειτουργεί στον τρύγο του 2000.

2001

2001

Σαν συνέχεια της παραπάνω συνεργασίας, τα οινοποιεία Στροφιλιά και Κατώγι Αβέρωφ συγχωνεύονται σε μια εταιρεία την ΚΑΤΩΓΙ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ Α.Ε. Την επόμενη διετία, εξαγοράζουν τα μερίδια των υπολοίπων στην ΟΚΤΑΝΑ και τη συγχωνεύουν στο κοινό σχήμα, έχοντας πια τρία οινοποιεία (τα δύο εξ αυτών στα πιο ορεινά σημεία της χώρας).

2002

2002

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΒΛΑΣΤΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ – LYRA

Ο Αχιλλέας Λαμψίδης έκανε εκτεταμένους πειραματισμούς από το 2002 στην Αρχ. Νεμέα, στον Ασπρόκαμπο, και στο Ψάρι, θέλοντας να βρει πρωτίστως λύση στην υπερβολική ζωηρότητα των αμπελιών στη Νεμέα.

Σε περισσότερα από 100στρ. από τους παραπάνω αμπελώνες, εφαρμόζεται πια η διαμόρφωση του βλαστικού τείχους σε σύστημα ΛΥΡΑΣ. Τη λύση αυτή έχουν προτείνει από τη δεκαετία του ’90, ως την ποιοτικά βέλτιστη για τα εύκρατα κλίματα, ο Γάλλος καθηγητής CARBONNEAU, αλλά και ο Αυστραλός SMART.

Η εφαρμογή του συστήματος διαμόρφωσης σε ΛΥΡΑ στην πράξη, έδειξε βέλτιστο έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών, με μείωση κατά 50% του μέσου μεγέθους του τσαμπιού, χωρίς αύξηση της συνολικής παραγωγής ανά στρέμμα.

Η προκύπτουσα βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας του φυτού, λόγω και της κατά 50% αύξησης τής εκτεθειμένης στον ήλιο επιφάνειας του βλαστικού τείχους ανά κιλό σταφυλιού, έχει αντίστοιχη εξαιρετικά θετική επίδραση και στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Φυσικά, η υιοθέτηση του συστήματος και σε άλλα αμπελοτόπια, απαιτεί την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων που η Στροφιλιά διαθέτει και την πειραματική εφαρμογή με επιστημονική καθοδήγηση.

2011 - 2020

2012

2012

Ο ιστορικός για τη Στροφιλιά αμπελώνας της Αναβύσσου μαζί με το πρώτο μικρό οινοποιείο εγκαταλείπονται, αφού η ηλικία τους αλλά και ο πυκνός πια αστικός περίγυρος, δεν επιτρέπουν αναφυτεύσεις ή βελτιώσεις. Παράλληλα ένα νέο αμπέλι (35 στρ.) εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο χωράφι δίπλα στο σημερινό οινοποιείο της Στροφιλιάς στα Πατητήρια Αναβύσσου, όπου φυτεύονται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, παρουσιάζοντας πολύ καλή προσαρμογή και τυπικότητα.

2017

2017

Μετά από 15 χρόνια αρμονικής συνεργασίας, αποφασίζεται κοινά και για λόγους μεγαλύτερης διοικητικής ευελιξίας – οικονομικότερης λειτουργίας, η αναστροφή της συγχώνευσης της ΚΑΤΩΓΙ – ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ ΑΕ,  με διάσπαση σε δύο πλήρως ανεξάρτητες εταιρείες: η μία του Βορρά με το οινοποιείο – ξενοδοχείο Μετσόβου και τα σήματα Κατώγι Αβέρωφ και μια του Νότου με τα οινοποιεία και τα σήματα Στροφιλιά & Οκτάνα. Την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα του Νότου αναλαμβάνει η νεοϊδρυθείσα “Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.”.

Ανατίθεται στον Γιάννη Λίγκα, Χημικό και Οινολόγο, η οινολογική υποστήριξη της Στροφιλιάς Ι.Κ.Ε., ως εξωτερικό συνεργάτη.

2020

2020

Μετά από μία τριετία, επιτυχούς συνεργασίας, οι δύο ιδρυτές της Στροφιλιάς προσκαλούν τον Γιάννη Λίγκα να συμμετάσχει επιχειρηματικά στη Στροφιλιά Ι.Κ.Ε.. Αποδέχεται και αποτελεί πλέον τον τρίτο εταίρο.

Νέα δεκαετία, νέες προκλήσεις!

2020

2020

Το 2020, η Στροφιλιά είναι από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που πιστοποιεί μία σειρά από τα προϊόντα της ως Vegan από την κορυφαία εταιρεία διεθνώς V-Label.

 

2021 - Σήμερα

2021

2021

Το 2021, η Στροφιλιά παρουσίασε το πρόγραμμα Oenovation by Strofilia. H Στροφιλιά αγαπούσε πάντοτε την καινοτομία και την έρευνα. Στο πρόσφατο παρελθόν, έχει χρηματοδοτήσει αρκετές μελέτες εφαρμοσμένης έρευνας, ενώ διεξάγει διαρκώς πειραματισμούς στα οινοποιεία της και στα εργαστήριά της. Το πρόγραμμα Oenovation περιλαμβάνει ενεργά προγράμματα έρευνας, σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης που έχει αναπτύξει στα εργαστήριά της, καθώς και εφαρμογές καινοτομίας στα προϊόντα της.

2022

2022

Η Στροφιλιά συνεχίζει να επενδύει στο αμπέλι.

Προχωρά σε νέες φυτεύσεις σε έκταση 20 στρεμμάτων, επεκτείνοντας τον αμπελώνα της στην θέση «Καραχότζα» μέσα στην Ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα στην πιο ορεινή υποζώνη, αυτήν του Ασπροκάμπου.

Φυτεύονται Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Cabernet Franc.

2023

2023

Η Στροφιλιά ΙΚΕ μετατρέπεται σε Στροφιλιά ΑΕ και αποκτά μία ξεκάθαρη και σύγχρονη δομή. Μέτοχοι πλέον είναι ο Αχιλλέας Λαμψίδης (συνιδρυτής, 25%), η Μαρία Μαλτέζου (κόρη του άλλου συνιδρυτή Γιάννη Μαλτέζου) και ο Γιάννης Λίγκας (50%).

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Στροφιλιάς Α.Ε. αναλαμβάνει ο Γιάννης Λίγκας.

2023

2023

Η Στροφιλιά Α.Ε. αγοράζει από την παλιά εταιρεία (η οποία απενεργοποιείται και δεν φέρει πλέον το όνομα Στροφιλιά) όλα τα οικόπεδα, τα κτήρια, τα αμπέλια, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα εμπορικά σήματα.

Αποτελεί πλέον μία σύγχρονη οινοποιητική εταιρεία, με πλήρεις παραγωγικές δομές και το βλέμμα της προσανατολισμένο στο μέλλον.

2023

2023

Η Στροφιλιά μεταφέρεται στην ορεινή Νεμέα,  που αποτελεί πλέον τη βασική της έδρα.

Προχωρά στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης στο οινοποιείο της στον Ασπρόκαμπο, αφού εκεί γίνεται πλέον η οινοποίηση του 90% των προϊόντων της, η παλαίωση στο υπόγειο κελάρι της και η εμφιάλωση.

Το οινοποιείο της Αναβύσσου, συνεχίζει την οινοποίηση της Μαλαγουζιάς και του Σαββατιανού και αποτελεί την έδρα της οινοτουριστικής δραστηριότητας.