«Το μέγεθος μετράει» από τη Γιοβάννα Λύκου

16.11.2017

Θα έχει ενδεχομένως πέσει στην αντίληψή σας πως πέραν της συμβατικής φιάλης κρασιού 0,75L υπάρχουν και άλλες –καθ’ όλα εντυπωσιακές- φιάλες μεγαλύτερων μεγεθών.

Για ένα αδιευκρίνιστο λόγο, και στην πραγματικότητα μη στοιχειοθετημένο, η ονομασία του μεγέθους των φιαλών κρασιού φέρει ονόματα βιβλικών βασιλέων. Θεωρητικά, λέγεται ότι, η επιλογή αυτή ορίζει έναν παραλληλισμό του μεγέθους των φιαλών με το συμβολικό μέγεθος των προσώπων αυτών.

Έτσι η ονοματολογία των μπουκαλιών του κρασιού, μας επανασυνδέει με δομές της ιστορίας που συχνά συνοδεύτηκαν με κρασί.

Το κρασί άλλωστε, ο οίνος, είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας και της καθημερινής ζωής αυτής, και έτσι ίσως να μη μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση που τα ονόματα των φιαλών σχετίζονται με ένα από τα παλαιότερα μας έγγραφα, τη Βίβλο.

Τα μεγέθη φιαλών που συναντάμε είναι:

0,75L: συμβατική φιάλη

1.5L Magnum: ισούται με δύο φιάλες 0,75L

3.0L Double Magnum: ισούται με τέσσερις φιάλες 0,75L

4.5L Jeroboam: ισούται με έξι φιάλες 0,75L

6.0L Imperial: ισούται με οχτώ φιάλες 0,75L

9.0L Salmanazar: ισούται με δώδεκα φιάλες 0,75L

12.0L Balthazar: ισούται με δεκαέξι φιάλες 0,75L

15.0L Nebuchadnezzar: ισούται με είκοσι φιάλες 0,75L

Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα παραπάνω μεγέθη φιαλών βέβαια, δεν αποτελούν την πιο πρακτική επιλογή ενός καταναλωτή, ακόμα ενδεχομένως κι ενός συλλέκτη. Οι λόγοι πολλοί, το κόστος, η φύλαξη, και η περίσταση της απόλαυσης -σε ποια περίσταση άραγε μπορεί κανείς να απολαύσει μία φιάλη κρασιού δεκαπέντε λίτρων; Στην πραγματικότητα, μετά το συμβατικό μέγεθος φιάλης κρασιού, η αμέσως πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η φιάλη Magnum.

Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς πέραν από το επιχείρημα του μεγέθους μία Magnum φιάλη αντί της συμβατικής;

Η απάντηση σχετίζεται με τις συνθήκες παλαίωσης και φυσικά εξέλιξης του κρασιού μέσα στη φιάλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το οξυγόνο, το οποίο σε μια Magnum φιάλη έχει μικρότερη αναλογία με την ποσότητα του κρασιού. Με λίγα λόγια η ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που διαπερνά το φελλό και εισέρχεται στη φιάλη μετά την εμφιάλωση, έχει να αντιμετωπίσει τη διπλάσια ποσότητα κρασιού κι έτσι η εξέλιξη θα καθυστερήσει συγκριτικά με μια συμβατική φιάλη. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί παραγωγοί ανά τον κόσμο επιλέγουν να εμφιαλώνουν σε Magnum φιάλη τα προς παλαίωση κρασιά τους, ή, αν θέλετε, τα πιο μεγάλα τους κρασιά.

Σε έναν οινικό κόσμο που το μέγεθος μετράει, δε θα μπορούσε να λείπει ένα κρασί που μετράει 35 χρόνια ζωής. Το Κτήμα Στροφιλιά εμφιάλωσε την κλασική ερυθρή Στροφιλιά ως το επετειακό Classic 35.

To Classic 35 είναι ένα blend ποικιλιών Syrah και Αγιωργίτικου. Έχει βαθύ ερυθρό χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα. Ξεχωρίζουν νότες μπαχαρικών και αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων, όπως κεράσια, σμέουρα και δαμάσκηνα, σε απόλυτη αρμονία με τα αρώματα του ξύλου και του καφέ. Έχει πλούσια, γεμάτη γεύση, με ισορροπημένες ταννίνες, και μακρά επίγευση. Επιδέχεται μακρά παλαίωση και φήμες λένε πως σε μία Magnum φιάλη θα το καταφέρει καλύτερα από μία συμβατική.

Γιοβάννα Λύκου

«Το μέγεθος μετράει» από τη Γιοβάννα Λύκου
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ