Πριν πολλά χρόνια, στα νιάτα μας, ήμασταν πολύ κουλτουριάρικα παιδιά. Πηγαίναμε ανελλιπώς στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, στους κινηματογράφους Παλλάς, Αττικόν ή Απόλλων για να δούμε, πάντα σε πρώτη προβολή, Truffaut και Bergman, ενώ, διαβάζαμε Τσίρκα, Λουντέμη και Βασιλικό. Συχνά, μετά από το σινεμά ή το θέατρο καταλήγαμε στο τότε, πρώτο – ίσως και μοναδικό – wine bar της Αθήνας στην Πλατεία Καρύτση, την «Στροφιλιά» όπου 2 ή 3 ψαγμένοι φίλοι είχαν ανακαλύψει την ομορφιά του να πίνεις ένα ωραίο κρασί συνδυασμένο με ταιριαστά plateau τυριών, αλλά και, άλλων εδεσμάτων.
Δεν φανταζόμουν, τότε, ότι η επαγγελματική μου πορεία θα με πήγαινε, για 28 ολόκληρα χρόνια, στον κόσμο της μπύρας, του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών. Το μαγείρεμα ήταν πάντα χόμπι και, τώρα τελευταία, έχει γίνει δημιουργία και διασκέδαση. Συνδυασμένο με ένα ποτήρι, ωραίο, κρασί ένα γεύμα, ένα δείπνο ή ένα απλό snack μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι υπέροχα γευστικό!
Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν, σήμερα, ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση της γλυκιάς Μαρίας Μαλτέζου, και, θα δώσω μια αγαπημένη μου συνταγή που είναι εύκολη και γευστική. Μια τάρτα που μπορεί κάποιος να προσφέρει σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως γεύμα, και, που θα την συνδυάσει τέλεια με ένα δροσερό ποτήρι Rosé CrazyBirds ή με μια παγωμένη λευκή «Κτήμα Στροφιλιά, Μαλαγουζιά»!
Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και τομάτες ή τοματίνια
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, παγωμένο κομμένο σε μικρό κυβάκι
- 50 ml. νερό παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκo αβγού (κρατάμε το ασπράδι για την αδιαβροχοποίηση της τάρτας)
- 1-2 κ.σ. τυρί τριμμένο
- Αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
- 250 γρ. κατσικίσιο τυρί (αυτό που είναι σαν κορμός στους πάγκους τυριών των supermarkets) κομμένο σε ροδέλες γύρω στο 1 εκ. πάχος
- εναλλακτικά αντί για κατσικίσιο — που μπορεί να βγει και λίγο αλμυρό — μπορούμε να βάλουμε 1-2 συσκευασίες Brie ή Camembertκομμένο σε φέτες
- 1 πρέζα πιπέρι
- ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- αν δεν υπάρχει μπορεί να μπει το τρυφερό πράσινο μέρος από 1-2φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε πολύ ψιλές ροδέλες
- 2 αυγά
- 12-15 τοματίνια, κομμένα στη μέση ή 2 μεγάλες σφιχτές τομάτες κομμένες σε ροδέλες πάχους ενός εκ. Καλό αφού κοπούν να ακουμπήσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν λίγο.
Διαδικασία
- Βάζουμε αλεύρι, αλάτι, πιπέρι με το βούτυρο στον κάδο του mixer και ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να σπάσει το βούτυρο και να καλυφθεί από το αλεύρι. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, τον κρόκο αβγού και το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, μαλακιά ζύμη που ξεκολλάει από τον κάδο. Αν δούμε ότι είναι υγρή και κολλάει προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι (1 κ.σ. ή όσο χρειάζεται). Αν δούμε ότι είναι πολύ στεγνή και σπάει προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό παγωμένο ή όσο χρειάζεται). Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και περνάμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 28 εκ. με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να πάει παντού.
- Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί, την μεταφέρουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, στην ταρτιέρα και την απλώνουμε με τα δάχτυλα έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας και με την βοήθεια ενός πινέλου περνάμε την επιφάνεια με το ασπράδι του αβγού που θα χτυπήσουμε ελαφρά.
- Αν περισσέψει ζύμη μπορούμε να σχηματίσουμε μερικά μπισκοτάκια που θα πασπαλίσουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ρίγανη ή κύμινο ή μοσχοκάρυδο ή πιπέρι και να τα βάλουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε την βάση της τάρτας για 20 λεπτά με μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Επίσης, έχουμε το νου μας μην «κυλήσει» η ζύμη από τα τοιχώματα, αν γίνει αυτό πιέζουμε ξανά με ένα πιρούνι ανοίγοντας για λίγο τον φούρνο. Ένας άλλος τρόπος είναι να καλύψουμε την ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και να βάλουμε κάποιο βάρος π.χ. φακές, ρύζι ή φασόλια – που στην συνέχεια θα πετάξουμε ή θα κρατήσουμε για αντίστοιχη χρήση.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Κόβουμε το τυρί σε φέτες, κόβουμε τις τομάτες ή τα τοματίνια, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και ετοιμάζουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αφού ψηθεί η ζύμη της τάρτας (πράγμα που μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα) στρώνουμε συμμετρικά τις φέτες τυριού. Τοποθετούμε ανάμεσα τα τοματίνια ή στρώνουμε από πάνω τις φέτες τομάτες και σε ένα μπολ ή, καλύτερα, σε ένα δοσομετρικό δοχείο χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά να ενοποιηθεί το μείγμα, και, αφού βάλουμε, και πάλι, την ταρτιέρα στον φούρνο αδειάζουμε από πάνω το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Αυτό γίνεται επειδή η ταρτιέρα είναι, συνήθως, ρηχή και στην μεταφορά κινδυνεύουμε να χύσουμε την γέμιση που είναι υγρή στο πάτωμα!
- Φουρνίζουμε για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα σε όλη την επιφάνεια.
- Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10-15΄από τη στιγμή που βγήκε από τον φούρνο πριν κόψουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύεται υπέροχα με μια σαλάτα από baby ρόκα, καβουρδισμένο κουκουνάρι και vinaigrette με μπαλσάμικο και ένα από τα κρασιά που προτείνω παραπάνω.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!