Strofilia όπως λέμε Roger Federer – Κώστας Προβατάς

12.07.2018

Strofilia όπως λέμε Roger Federer

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες αυτής της ζωής είναι ότι όταν βρίσκεται κανείς μέσα στην δίνη των εξελίξεων δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα την μεγάλη εικόνα των πραγμάτων.  Με αποτέλεσμα πολλές συγκρίσεις να θεωρούνται παράλογες απλά και μόνο γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα συγκριθέντα μπορεί να μην μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά από την άλλη να έχουν κοινές πορείες. Όμως για να συλληφθεί το τελευταίο απαιτείται ένα βήμα πίσω και ίσως και ένα ποτήρι κρασί.

Από τον τίτλο έχει ήδη δοθεί η παραδοξότητα της σύγκρισης του «βασιλιά» Federer και ενός από τα κλασσικά οινοποιεία της Ελλάδος. Το βασικό που πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης στο χέρι είναι ένα ποτήρι από τα φρουτώδη κρασιά της Strofilia και στο νου του ότι το στυλ μπορεί από μόνο του να γράψει ιστορία.

RogerFederer

Πολλά μπορούν να γραφτούν για τον Roger Federer έναν από τους πλέον πολυνίκες του αθλήματος, 2ος στην σχετική λίστα, με τα αξεπέραστα ρεκόρ που εκτιμάται ότι θα διατηρήσει για μακρύ ακόμα διάστημα. 308 εβδομάδες ως No1 στην κατάταξη και κάτοχος 20 Grand Slam,  ο αριθμός των τροπαίων του μπορεί να είναι μεγάλος όμως το βασικότερο είναι ότι ο Federer τα έχει κατακτήσει σε όλων των ειδών τα terrain ( Χώμα, tartan, χόρτο). Πολλοί αθλητικοί αναλυτές και σχολιαστές θεωρούν ότι ο Federer έχει καταφέρει να ξεχωρίσει χάρη στον ιδαίτερο χαρακτήρα του. Ο Federer διακρίνεται για την σεμνότητα του και την προσήλωση του. Έτσι από τη μια διατηρεί άψογη φυσική κατάσταση αλλά και από την άλλη δεν πανηγυρίζει ποτέ έξαλα τη νίκη του, όπως τα «κακομαθημένα» του τένις, ενώ ακόμα και στην ήττα δεν αναζητεί δικαιολογίες αντιθέτως την χρησιμοποιεί ως μέσο συνεχούς βελτίωσης του παιχνιδιού του.

Ο Federer αποτελεί έναν παίκτη που γεμίζει τα γήπεδα χάρη και στο ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού του που διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους συναθλητές του. Τα τελευταία χρόνια ο Federer πάει κόντρα στο ρεύμα που θέλει τους τενίστες να μοιάζουν με Δεκαθλητές, να στηρίζονται δηλαδή στη δύναμη και στην αντοχή τους για να φθάσουν στην νίκη. Ο ίδιος ομολογεί ότι όταν κατεβαίνει στο court δεν έχει προσχεδιάσει την στρατηγική του κατά βήμα αλλά ότι ακολουθεί την ροή του παιχνιδιού στηριζόμενος στο ένστικτο του. Το στυλ παιχνιδιού του χαρακτηρίζεται από  έμπνευση και δημιουργικότητα. Η τελευταία μαζί με την άριστη τεχνική του είναι αυτή που κατά πολλούς τον έχουν τοποθετήσει στο πάνθεον των μεγαλύτερων παικτών του Τέννις, απόδειξη τρανή αποτελεί οι επιτυχίες του τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν μετά από ένα χειρουργείο στο γόνατο το 2016 κατάφερε το 2017 να κατακτήσει 2 Gran Slam και το 2018 να έχει ήδη προσθέσει το 20ο τρόπαιο στη συλλογή του.

Strofilia

Το οινοποιείο της Strofilia     είναι ένα από τα κλασσικά οινοποιεία της χρυσής εποχής του ελληνικού εμφιαλωμένου κρασιού, δημιουργήθηκε ένα χρόνο πριν την γέννηση του Βασιλιά  Federer. Με βάση την Ανάβυσσο στην  άκρη της Αττικής η Strofilia  ήταν από τα οινοποιεία που έδειξαν ότι η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί δεν μπορεί παρά να δημιουργεί καινοτομία. Εξαρχής  η στόχευση ήταν η  παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τότε ήταν που μαζί με τις παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες καλλιεργήθηκαν και οι διεθνείς για να βοηθήσουν τις πρώτες. Η πίστη  στους ιστορικούς αμπελώνες έσπρωξαν την Strofilia στον κοντινότερο στην Αττική μεγάλο αμπελώνα, αυτόν της Νεμέας, αλλά και εκεί η τοποθέτηση τους ήταν ακραία. Στο υψηλότερο σημείο της αμπελουργικής ζώνης Νεμέας ΠΟΠ, στον Ασπρόκαμπο, βρίσκεται το δεύτερο οινοποιείο της Strofilia.

Τα τελευταία χρόνια η Strofilia έχει κάνει το βήμα μπροστά καθώς η νέα γενιά έχει πλέον αναλάβει τα ηνία και αποφάσισε να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι διατηρεί ανέπαφη τη στόφα του πρωταθλητή. Στην εποχή μας που μεταβάλλεται γρήγορα, το ελληνικό κρασί διστάζει να εγκαταλείψει την σιγουριά του  χτες, όχι όμως και η Strofilia. Με επιμονή και προσήλωση στην παραγωγή κρασιών που να διατηρούν την φρεσκάδα και το φρούτο στον πυρήνα τους, το οινοποιείο στηρίζεται για άλλη μια φορά στις ελληνικές κυρίως ποικιλίες με πίστη στις δυνατότητες τους. Η νέα γενιά έφερε όμως και άλλες φρέσκιες ιδέες και προχώρησε στην εφαρμογή τους χωρίς να δεσμεύεται από τα βαρίδια του παρελθόντος. Πώς αλλιώς να περιγραφεί το τολμηρό βήμα που έκανε η Strofilia υιοθετώντας ένα Packaging που να απευθύνεται  πλέον σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, με ευχάριστες και χρωματιστές ετικέτες αλλά και με την χρήση βιδωτού πώματος (Stelvin) σε όλα της σχεδόν τα κρασιά.

Για όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν ακόμα και τώρα την προφανή σύνδεση ανάμεσα στο «Βασιλιά»  Federer  και την Strofilia, μπορεί να υποτεθεί είτε ότι δεν έχουν δει τον διάσημο τεννίστα να αγωνίζεται  είτε ότι δεν έχουν δοκιμάσει τα κρασιά της Strofilia. Για  όλους εμάς τους υπόλοιπους αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δυστυχώς ο «Βασιλιάς» Federer  δεν θα μπορέσει λόγω ηλικίας να συνεχίσει να οργώνει τα Courts του Tennis για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά αντιθέτως η Strofilia φαίνεται ότι διανύει μια δεύτερη νεότητα που προμηνύει μόνο τα καλύτερα για το μέλλον το δικό της, αλλά και του περιεχομένου των ποτηριών μας.

Κώστας Προβατάς

Strofilia όπως λέμε Roger Federer – Κώστας Προβατάς
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ