Γιορτινή συνταγή – Popi Wallick

18.12.2017

Με αφορμή το ολοκαίνουργιο και πανέμορφο site της Στροφιλιάς καθώς και της αγάπης μου για τη γεύση και τα οινικά ταιριάσματα, μου ζητήθηκε να μοιραστώ μαζί σας μια γιορτινή συνταγή συνδυασμένη με το κατάλληλο κρασί !

Αντί λοιπόν να σας προτείνω την ξενόφερτη αλλά Ελληνοποιημένη πια γαλοπούλα, ή το γουρουνόπουλο στο φούρνο με πατάτες, σκέφτηκα ένα παραδοσιακό, αγαπημένο Κυριακάτικο πιάτο – άρα γιορτινό – που θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο, αφού είναι το απόλυτο comfort food.

Γιουβέτσι κριθαράκι συνδυασμένο με μια ερυθρή Στροφιλιά, Αγιωργίτικο Syrah από ένα από τα πιο παλαιά και παραδοσιακά οινοποιεία της Αττικής!

Αρμονικό ταίριασμα ακολουθώντας τον κανόνα  που λέει πως ο απόλυτος καμβάς για ένα κοκκινιστό κατσαρόλας, είναι ένα Αγιωργίτικο και άμα έχει και Syrah να και τα μπαχάρια που χρειάζεσαι για να δέσει “το γλυκό”

Διότι όσο καλό και να είναι ένα κρασί κρασί που καταναλώνεται μόνο του, η φυσική του θέση είναι στο τραπέζι δίπλα σε κάποιο πιάτο, μαζί με παρέα και «μοίρασμα».

Για το γιουβέτσι μου, θα χρειαστείτε,  για 8 άτομα καλοφαγάδες:

  • 2 κιλά μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κομμάτια ή ελιά με κόκαλλο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο τριμένο στον τρίφτη
  • 1 κομμάτι πράσο ψιλοκομμένο, μόνο το λευκό μέρος
  • 2 κομμάτια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια με τη σάλτσα τους
  • 200 γρ. Ερυθρή Στροφιλιά
  • 600 ml ζωμό βοδινού, σπιτικό κατά προτίμηση αλλά και αν βάλετε έτοιμο δεν πειράζει
  • 50 γρ. Βούτυρο
  • 70 γρ. Ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 10 κόκους μπαχάρι

Για το γιουβέτσι

  • 500 γρ. Κριθαράκι
  • 1.5 λίτρο βραστό νερό
  • 70 γραμ τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι ή μυζήθρα

Πάμε στην εκτέλεση:

Στεγνώνετε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και δεν το πλένετε, στις θερμοκρασίες που βράζει δεν το χρειάζεται πιστέψτε με!

Σε μια κατσαρόλα, κατά προτίμηση ρηχή και πλατιά βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψει 2-3 λεπτά, ρίχνετε τόσα κομμάτια κρέας όσα να μην εφάπτονται μεταξύ τους και τα γυρνάτε με λαβίδα ή 2 κουτάλια ανά 1, 1.5 λεπτό. Μόλις ροδίσουν από παντού τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα. Αφού τελειώσετε με όλα τα κομμάτια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λαχανικά να σοταριστούν για 5’ λεπτά ανακατεύοντας.

Ρίχνετε ξανά πίσω στην κατσαρόλα το κρέας, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε το κρασί, τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Σε αυτό το στάδιο προσθέτετε το ζωμό κρέατος, αφήνετε το κρέας να βράσει για περίπου 25 λεπτά με την κατσαρόλα χωρίς καπάκι.
Προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά, αφού πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας και η σάλτσα είναι πηχτή, τα μεταφέρετε σε ζεστό πήλινο γιουβέτσι. Πριν το βάλετε στον προθερμασμένο στους 200ºC φούρνο, προσθέστε 500 γρ. κριθαράκι και τριπλάσια ποσότητα βρασμένου    νερού.
Η ιδανική αναλογία είναι 1 μέρος κριθαράκι προς 3 μέρη υγρού. Για να μείνει αλντέντε το κριθαράκι, αφήστε το στο φούρνο όχι παραπάνω από 17-18 λεπτά,  όσο ακόμη υπάρχει υγρό. Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί, αφήστε για άλλα 2-4 λεπτά και αφαιρέστε το γιουβέτσι απ’ τον φούρνο. Αφήστε το να ηρεμήσει να αποροφήσει τα υγρά του και να δέσει για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε!

Ανοίξτε τη Στροφιλιά αφού την έχετε δροσίσει για κανένα μισάωρο στο ψυγείο, βάλτε τη σε σωστά ποτήρια κρασιού (είναι πολύ φθηνότερα από ότι νομίζετε και η διαφορά είναι τεράστια) και μόλις είναι έτοιμο για να σερβιριστεί το γιουβέτσι φορέστε το καλύτερό σας χαμόγελο και βουαλά!

Να έχετε χαρούμενες γιορτές, να αγαπιέστε, να μοιράζεστε και να κάνετε τη κάθε στιγμή, γιορτή!

Γιορτινή συνταγή – Popi Wallick
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ