10η Εντολή – Γιάννης Παππάς

27.12.2018

Η καθημερινή τριβή μου στον χώρο του κρασιού, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι το κρασί φαντάζει απρόσιτο στον μέσο καταναλωτή. Έτσι, μέσα απ’ το blog της Στροφιλιάς, μου δίνεται η ευκαιρία να διατυπώσω κάποιες σκέψεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε όσους αγαπούν το κρασί, αλλά και σε όσους διστάζουν να το γνωρίσουν καλύτερα.

 Οι δέκα “εντολές” του Γιάννη Παππά.

  1. Μη φοβάστε να εκφραστείτε.

Δεν πειράζει αν δεν είστε ειδικοί στο κρασί. Κανείς δεν είναι, ακόμα κι αυτοί που λένε ότι είναι. Εκφράστε με δικά σας, απλά λόγια, αυτό που γεύεστε. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει “μ’ αρέσει – δε μ’ αρέσει”.

  2. Μη φοβάστε να δοκιμάζετε.

Δοκιμάστε ποικιλίες που έχουν ακόμα και σήμερα κακή φήμη. Για παράδειγμα, η Μαυροδάφνη, πέρα από τραγικό hangover στο Πατρινό καρναβάλι, δίνει και σπουδαία ερυθρά ξηρά κρασιά. Το Σαββατιανό μπορεί να παλαιώσει πολλά χρόνια. Η ρετσίνα – αν ήμασταν καλοί στο marketing – θα μπορούσε να σερβίρεται σε κάθε sushάδικο του Λονδίνου.

  3. Εμπιστευτείτε μικρούς παραγωγούς.

Μη διστάζετε να δεχτείτε την πρόταση κάποιου, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμπορικά τόσο αναγνωρίσιμη.

  4. Μην πίνετε χύμα κρασί.

Την ίδια βαρύτητα που δίνεται στην ποιότητα του φαγητού σας, να δίνετε και στο κρασί σας. Το χύμα δεν είναι πιο αγνό απ’ το εμφιαλωμένο.

  5. Ξεφύγετε από τις συνηθισμένες οινοπαραγωγικές ζώνες.

Καλό και το Sauvignon Blanc-Ασύρτικο, αλλά δοκιμάστε μια Μαλαγουζιά απ’ την Αττική, ένα Λιάτικο απ’ την Κρήτη.

  6. Να αγοράζετε magnum φιάλες.

  • Πόσο κάνουν τα 750ml και πόσο η Magnum?  Μην το σκέφτεστε έτσι, δεν είναι ποτέ η διπλάσια τιμή. Είναι σχεδόν πάντα λίγο πιο ακριβή η μεγάλη φιάλη, για πολλούς λόγους.
  • Και γιατί να πάρω τη magnum? Γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η φιάλη, τόσο καλύτερα εξελίσσεται το κρασί. Γιατί θα τους εντυπωσιάσετε όλους στο Κυριακάτικο τραπέζι, και γιατί έχει πλάκα.

  7. Συνδυάστε τα αφρώδη με φαγητό.Τα αφρώδη είναι παρεξηγημένα στην Ελλάδα. Συνδυάστε τα με το γεύμα σας, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

  8. Ξεχάστε κανόνες για λευκά και ερυθρά.

Τα λευκά μπορούν να παλαιώσουν και τα ερυθρά μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκα.

   9. Να δίνετε δεύτερη ευκαιρία.Αν δοκιμάσατε ένα κρασί που δε σας άρεσε, ξαναδοκιμάστε το κάποια άλλη στιγμή. Τα κρασιά αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι που τα φτιάχνουν.   10. Μη φυλάτε κρασιά για ειδικές περιστάσεις.Δημιουργήστε τις στιγμές μόνοι σας. Όπως λένε οι Γάλλοι, η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό κρασί.

Εξερευνήστε, τολμήστε, γευτείτε. Κρασί είναι.

ΓιάννηςΠαππάς
The wonder boy @MrVertigo

10η Εντολή – Γιάννης Παππάς
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ