Ο οινοτουρισμός είναι πλέον μια δυναμική ταξιδιωτική τάση που αναπτύσσεται συνεχώς. Πρακτικά, ο όρος «οινοτουρισμός» περικλείει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης σε κάθε χώρο με οινικό ενδιαφέρον. Η επίσκεψη και ξενάγηση σε ένα οινοποιείο, σε κάποιον αμπελώνα. Ακόμα και σε μια έκθεση ή μια γιορτή κρασιού (σε έναν τόπο που απέχει από την κατοικίας μας) χαρακτηρίζεται ως «οινοτουριστική».
Στην Ελλάδα ακολουθώντας τις τάσεις, οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κρασί πληθαίνουν συνεχώς, δημιουργώντας ευχάριστο πονοκέφαλο στους οινόφιλους. Σε κάθε οινική περιοχή διοργανώνεται τουλάχιστον μία γιορτή με άξονα το κρασί κάθε χρόνο και οι οινοποιοί συνεργάζονται με τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης για να προσφέρουν φιλοξενία στους επισκέπτες. Τα επισκέψιμα οινοποιεία πολλαπλασιάζονται και λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε ένα σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας οδήγησης.
Στην Αττική, που παραμένει η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας υπάρχουν δεκάδες ιδέες αν κάποιος θέλει να κάνει μια επίσκεψη. Αν έχουμε προγραμματίσει σωστά την εκδρομή μας, καλό είναι να ενημερώσουμε τους οινοποιούς για την επίσκεψή μας. Ένα τηλεφώνημα ή ένα email είναι αρκετό για να τους βρούμε προετοιμασμένους
Μία δική μου βόλτα, από τις αγαπημένες είναι στην παραλιακή λεωφόρο που οδηγεί στο Σούνιο. Χαλαρή οδήγηση μια ηλιόλουστη μέρα, θα μας φέρει στην Ανάβυσσο και στη Στροφιλιά. Οι άνθρωποι εδώ, είναι από τους πιο φιλόξενους οινοποιούς που θα γνωρίσετε. Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια κατατοπιστική ξενάγηση στο βιομηχανικό τμήμα, εκεί δηλαδή που παράγεται, ωριμάζει, εμφιαλώνεται και αποθηκεύεται το κρασί. Μπορούμε να δούμε τις δεξαμενές, τα βαρέλια, να μάθουμε τον τρόπο οινοποίησης. Στον ανεξάρτητο χώρο υποδοχής των επισκεπτών θα δοκιμάσουμε κι αν θέλουμε θα αγοράσουμε τα κρασιά από τα δύο Κτήματα (καθώς η εταιρεία έχει οινοποιείο στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας).
Με την κουβέντα για την πλούσια ιστορία του Κτήματος αλλά και τη δοκιμή η ώρα περνάει και πρέπει να φάμε. Συνεχίζουμε ανατολικά και μετά την Ανάβυσσο θα φτάσουμε στην Παλαιά Φώκαια, με πολλές επιλογές και για ψάρια αλλά και για κρέας, με τη Γαλήνη και το ΧΗ.ΜΑ να ξεχωρίζουν τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Εκεί μπορείτε, αν τους έχετε ενημερώσει, να πιείτε και τα κρασιά που έχετε μαζί σας. Ζητήστε το ευγενικά και δεν θα σας το αρνηθούν.
Η βόλτα μας θα γίνει ακόμα καλύτερη αν συνδυαστεί και με μια επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία. Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής απέχει 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας καθώς και για το κόστος των εισιτηρίων θα βρείτε στον κόμβο του υπουργείου πολιτισμού: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2390
Αφού απολαύσουμε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Αρκεί να θυμόμαστε, όπως σε κάθε επίσκεψή μας σε οινοποιείο: Δοκιμάζουμε κρασιά, πίνουμε με μέτρο και δεν οδηγούμε αν έχουμε πιεί. Κάθε φορά, ένας από την παρέα θα είναι ο οδηγός που δεν θα πιεί, για να επιστρέψουμε όλοι ασφαλείς.