Κρασί και Υγεία – Ήλια Αλεξιάδη Σμυρνιωτάκη

27.03.2018

«Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια.»

Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής

To έχουμε συνδυάσει με οικογενειακά Κυριακάτικα τραπέζια, με βραδυνές εξόδους, με γέλιο, με παρέα. Το κρασί δεν λείπει από κάποιο σπίτι και σίγουρα θα έχει το λόγο του, που είναι από τα αγαπημένα συνοδευτικά των Ελλήνων και όχι μόνο. Βέβαια, «κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνο σε ένα», είναι κάτι που συχνά ακούμε σαν δικαιολογία για να ξαναγεμίσουμε το ποτηράκι.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με το κρασί, και γενικότερα το αλκοόλ, και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία μας.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Η απάντηση φαίνεται να έρχεται από πολύ παλιά, όπου ο Ιπποκράτης είχε αναφέρει πώς «Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια.»

Και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μικρής εώς μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε προβήματα της καρδιάς και συγκεκριμένα τη στεφανιαία νόσο. Από το σύνολο των αλκοολούχων ποτών όμως, φαίνεται πώς προτιμάται η κατανάλωση κρασιού από οποιαδήποτε, και όχι παράλογα.

Η μικρή καθημερινή κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων, που αποτελεί και χαρακτηριστικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, φαίνεται ότι υπερτερεί, καθώς το κρασί εκτός από οινόπνευμα, περιέχει και άλλες ευεργετικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως οι πολυφαινόλες και συγκεκριμένα η ρεσβερατόλη, με ευεργετική δράση στην υγεία.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του κρασιού στην υγεία μας από την μέτρια κατανάλωση του ;

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Μέσω της αυξησης των επιπέδων ω3 λιπαρών οξέων στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια, το κρασί φαίνεται να  προστατεύει ενάντι της στεφανιαίας νόσου και να μειώνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Επιπλέον, η κατανάλωση αυτού, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από βλάβες μετά απο εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Φαίνεται ότι η ρεσβερατόλη συμμετέχει στην αυξηση της παραγωγής ενός ενζύμου που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες στον εγκέφαλο.

Προσοχή: Εάν η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση, η υπερβολική κατανάλωση, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Με ένα ποτήρι ή δύο την ημέρα, ο κίνδυνος  αρτηριακών καρδιακών νοσημάτων μπορεί να μειώνεται, αλλά πέρα ​​από αυτό το όριο, το  αυξάνεται σημαντικά.

Πρόληψη κατά του διαβήτη τύπου 2.

Φαίνεται πώς η ρεσβερατρόλη, είναι αυτή, οπού βελτιώνει και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Προστασία κατά διάφορων μορφών καρκίνου.

  • Καρκίνος προστάτη
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Καρκίνος μαστού
  • Καρκίνος πνεύμονα και βελτίωση λειτουργία των πνευμόνων

Φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση του κρασιού, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του παραπάνω μορφών καρκίνου, ενώ η θετική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης, συγκεκριμένα, κόκκινου κρασιού είναι αποδεδειγμένη.

Αντιγήρανση

Κι όμως!

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του κρασιού έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους για πάνω από χίλια χρόνια. Τα Μοναστήρια σε όλη την Ευρώπη πίστευαν ότι η μακροβιότητα των μοναχών τους, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, οφειλόταν εν μέρει στη συστηματική και μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Μία ακόμα αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κρασί, οι προκυανίδες φαίνεται να διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή, και είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στη Σαρδηνία και στη Νοτιοδυτική Γαλλία.

Μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη.

Πρόληψη της άνοιας.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, και βοηθά να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ανοικτά και εύκαμπτα. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί μια καλή παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο.
Τόσο το λευκό, όσο και το κόκκινο κρασί, περιέχουν ρεσβερατρόλη, αλλά το κόκκινο κρασί περιέχει πολύ περισσότερη. Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών έχει πολύ υψηλά επίπεδα της ρεσβερατρόλης. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας του κόκκινου κρασιού οι φλούδες δεν απομακρύνονται νωρίς από τη διαδικασία.

Τι σημαίνει όμως η «μέτρια κατανάλωση» του κρασιού;

Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται, η κατανάλωση 2 ποτών την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτού την ημέρα για τις γυναίκες.

  • Αυτό όμως, δεν σημαίνει, ότι αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ή περισσότερες ημέρες, μπορείτε να μεταφέρετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτώ ανά ημέρα και να τα καταναλώσετε συνολικά.
  • Πρέπει να σημειωθεί,  ότι όταν η κατανάλωση αλκοόλ υπερβαίνει την μέτρια, τότε τα παραπάνω οφέλη σταματάνε να ισχύουν.
  • Προτιμήστε η κατανάλωση κρασιού να συνοδεύει τα κυρίως γεύματα σας. Με τον τρόπο αυτό, το οινόπνευμα απορροφάται με πιο αργό ρυθμό.

Όπως φαίνεται λοιπόν, μία μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν θα πρέπει να μας φοβίζει. Τα οφέλη είναι πολλά για την υγεία μας, είτε αυτή αφορά τη σωματική ή την ψυχική.

Και να θυμάστε πώς το κρασί είναι η καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Πάντα όμως όταν καταναλώνεται με μέτρο !

Στην υγειά σας!

Το άρθρο αυτό είναι μόνο ενημερωτικό. Δεν έχει σχέση με συστάσεις για κατανάλωση. Για οποιαδήποτε εξειδικευμένη ή εξατομικευμένη πληροφορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Κρασί και Υγεία – Ήλια Αλεξιάδη Σμυρνιωτάκη
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ