Οι αμπελώνες μας

Οι αμπελώνες μας

Η Στροφιλιά επενδύει συστηματικά στους αμπελώνες της και παράγει κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Βασική αξία της εταιρίας είναι η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγική της διαδικασία και η μη σπατάλη ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Συνειδητή επιλογή αποτελεί επίσης η ανάπτυξη μακροχρόνιων και έντιμων σχέσεων συνεργασίας με τους αμπελουργούς των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, όπως εξάλλου και η ευρύτερη συμμετοχή της στην τοπική κοινωνία.

Η Στροφιλιά έχει ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες, σε τρεις κυρίως περιοχές:

  • στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου και η ιστορική της έδρα και το πρώτο της οινοποιείο. Στους γύρω αμπελώνες καλλιεργείται κυρίως το Σαββατιανό, που είναι άψογα προσαρμοσμένο στο Αττικό ξηροθερμικό κλίμα. Τα αμπέλια της περιοχής είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας, διαμορφωμένα σε "κύπελλο", με πολύ μικρές στρεμματικές αποδόσεις και υψηλό ποιητικό δυναμικό, ενώ τα τελευταία 10-15 χρόνια νεότεροι καλλιεργητές πειραματίζονται και με άλλες ποικιλίες. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα 35στρ. πλάι στο οινοποιείο, καλλιεργούνται η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο, σε στηριγμένο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης, παρουσιάζοντας πολύ καλή προσαρμογή και τυπικότητα. 
  • στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, όπου και έχει εγκαταστήσει από το 2000 το δεύτερό της οινοποιείο. Οι συνεργαζόμενοι από το 1993 αμπελουργοί, ανήκουν κυρίως στις ορεινές κοινότητες της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΝΕΜΕΑ: Ψάρι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι, Καστράκι και Μποζικά. Φυσικά επικρατεί η καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα αμπέλια που έχουν φυτευτεί μετά το 1980, είναι διαμορφωμένα κυρίως σε γραμμικό στηριγμένο σύστημα, με υψηλό βλαστικό τείχος για βελτιωμένη ωρίμανση. Ο τρύγος σε αυτή τη ζώνη, όπου το υψόμετρο ξεκινάει από τα 600μ.και μπορεί να φτάσει και τα 900μ, γίνεται 2 περίπου εβδομάδες μετά την πεδινή Νεμέα και, ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς, μπορεί να απλωθεί έως και το πρώτο δεκαήμερο του  Οκτωβρίου. Οι αμπελώνες της εταιρίας στην ορεινή αυτή ζώνη υπερβαίνουν τα 80στρ. σε επτά διαφορετικές περιοχές, με επιπλέον 40στρ. στις πλαγιές της Αρχ. Νεμέας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, εκτός του Αγιωργίτικου, περιλαμβάνουν τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο και άλλες διεθνείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες. 
  • στη Μαμουσιά Αιγιαλείας, όπου η Στροφιλιά συνεργάζεται με τους τοπικούς αμπελουργούς  από το 1992. Στο οροπέδιο - που είναι "κρεμασμένο" σε υψόμετρο  750μ. επάνω από τον Κορινθιακό, και όπου υποστηρίζεται ότι υπήρχε η αρχαία Κερύνεια - καλλιεργούν περισσότερα από 500στρ. με τη χαρακτηριστική τοπική ποικιλία κόκκινου Ροδίτη. Οι βόρειοι άνεμοι από την απέναντι ορεινή ραχοκοκαλιά της χώρας, αλλά και η επίδραση των κοντινών ορεινών όγκων της Πελοποννήσου, αντισταθμίζεται από την επίδραση του θαλάσσιου όγκου του Κορινθιακού, ώστε να επιτυγχάνεται, προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ικανοποιητική ωρίμανση με ισορροπημένη οξύτητα.

Σύστημα διαμόρφωσης βλαστικού τείχους - LYRA

Σε περισσότερα από 100στρ. από τους παραπάνω αμπελώνες, εφαρμόζεται πια η διαμόρφωση του βλαστικού τείχους σε σύστημα ΛΥΡΑΣ. Τη λύση αυτή έχουν προτείνει από τη δεκαετία του '90, ως την ποιοτικά βέλτιστη για τα εύκρατα κλίματα, ο Γάλλος καθηγητής CARBONNEAU, αλλά και ο Αυστραλός SMART.

Ο Αχιλλέας Λαμψίδης έκανε εκτεταμένους πειραματισμούς από το 2002 στην Αρχ. Νεμέα, στον Ασπρόκαμπο, και στο Ψάρι, θέλοντας να βρει πρωτίστως λύση στην υπερβολική ζωηρότητα των αμπελιών στη Νεμέα. Η εφαρμογή του συστήματος διαμόρφωσης σε ΛΥΡΑ στην πράξη, έδειξε βέλτιστο έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών, με μείωση κατά 50% του μέσου μεγέθους του τσαμπιού, χωρίς αύξηση της συνολικής παραγωγής ανά στρέμμα.

Η προκύπτουσα βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας του φυτού, λόγω και της κατά 50% αύξησης τής εκτεθειμένης στον ήλιο επιφάνειας του βλαστικού τείχους ανά κιλό σταφυλιού, έχει αντίστοιχη εξαιρετικά θετική επίδραση και στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Φυσικά, η υιοθέτηση του συστήματος και σε άλλα αμπελοτόπια, απαιτεί την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων που η Στροφιλιά διαθέτει και την πειραματική εφαρμογή με επιστημονική καθοδήγηση.

Άξιον εστί το ξύλινο τραπέζι
το κρασί το λευκό με την κηλίδα του ήλιου.

Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί